Documentaires over Traden

Geldscheppers
Onze economie moet groeien. Daarom pompt de Europese Centrale Bank onder leiding van voorzitter Mario Draghi elke maand met een muisklik 80 miljard euro in de Europese economie. Waar wordt dat enorme virtuele bedrag voor gebruikt? En wat zijn de effecten van deze geldinjecties?

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/geldscheppers.html

 

Weer een piramidespel?
Bitcoins zijn voor veel kijkers best lastig om te begrijpen. De mening over de munt varieert van een modern piramidespel tot de oplossing voor corruptie.

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/bijlagen/2015-2016/bitcoin-evangelie/reacties.html

 

Bitcoin evangelie
Bitcoin, het onvervalsbare alternatief voor de bank. Een succesvolle hype of is dit echt de digitale versie van goud?

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/bitcoin-evangelie.html

 

ECB maakt het systeem kapot
Nout Wellink (71) zat bijna 30 jaar in de directie van De Nederlandsche Bank, waar hij als president in 2011 door Klaas Knot werd opgevolgd. Momenteel is hij alleen nog commissaris bij de Chinese Staatsbank Bank of China. Na de crisis van 2008 werd hij, mede door Willem Middelkoop, verantwoordelijk gehouden voor het tekort schieten van het toezicht op de financiële sector. De waakhond was volgens Willem een schoothond geworden.


https://www.youtube.com/watch?v=Q3Jd0GHeQvo

 

Million Dollar Traders (3 delen)
Deze documentaire gaat over een succes vol trader die een Hedge Fund wil oprichten met 8 gewone mensen zonder ervaring in traden en zonder een diploma in dit domein. Hij zal hiervoor 1.000.000$ investeren van zijn eigen geld. Zal hij hierin slagen?

Deel 1: https://www.youtube.com/watch?v=v6ciY8u04Kk
Deel 2: https://www.youtube.com/watch?v=ML4ObTeYLhg
Deel 3: https://www.youtube.com/watch?v=pWkzAvE5aQQ

 

De Chinese bubbel
China tart alle economische wetten zoals wij die kennen. Als we de cijfers over het Chinese economische wonder mogen geloven komt er geen einde aan. Maar hoeveel rek zit er in die groei? Volgens Westerse maatstaven weinig. Maar China is bezig te bewijzen dat het met zijn reusachtige achterland en binnenlandse markt zijn eigen economische regels creëert.

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/the-future-of-finance/de-chinese-bubble.html

 

Money & Speed
Inside the Black Box is een waargebeurde thriller die ons meeneemt naar het hart van geautomatiseerde financiële wereld.

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/the-future-of-finance/money-and-speed.html

 

2011 Het jaar dat de euro valt
De euro wordt aan alle kanten belaagd. Hoe loopt dat af? Tegenlicht vroeg Kees Vendrik (financieel expert van GroenLinks) zijn fantasie de vrije loop te laten en een toekomstscenario te schrijven voor 2011. Balancerend op de grens tussen fictie en harde werkelijkheid schetst Vendrik een toekomst die dichterbij ligt dan we denken.

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/the-future-of-finance/het-jaar-dat-de-euro-valt.html

 

Allah,vrouwen en de bank
Na de crash van ons Westerse financiële stelsel wordt het wellicht eens tijd om om ons heen te kijken naar andere vormen van bankieren. Wereldwijd zijn er diverse alternatieven voorhanden, een daarvan is het Islamitisch bankieren. Oftewel bankieren volgens de wetten van de sharia.

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/the-future-of-finance/allah-vrouwen-en-de-bank.html

 

De toekomst van Europa volgens Beppe Grillo
‘Jullie noemen ons Italianen “spaghettivreters”. Alsof we een stel kabouters zijn. Maar we zijn juist ontzettend gevaarlijk. Wij hebben het fascisme uitgevonden. En de banken, jullie Nederlandse banken zijn ook gestoeld op de bank uit Genua, de San Giorgio bank. Wij hebben alle wandaden in de wereld uitgevonden. Wij zijn een verschrikkelijk virus.

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/aanval-op-europa/toekomst-europa-Beppe-grillo.html

 

Een griekse tragedie
Overleven op het Griekse platteland

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/aanval-op-europa/een-griekse-tragedie.html

 

Schuld en aflossing
Europese steden en dorpen in de houdgreep van zakenbanken

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/aanval-op-europa/schuld-en-aflossing.html

 

Vuil spel om Olie
In Vuil Spel om Olie is te zien welk vuil geopolitiek spel in Equatoriaal Guinea door de VS en China wordt gespeeld om olie, als zo vaak ten koste van de Afrikaanse bevolking.

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2009-2010/de-groene-transitie/vuil-spel-om-olie.html

 

Quants: de alchemisten van Wall Street
Tegenlicht onderzoekt hoe onze financiële markten zich steeds meer afhankelijk hebben gemaakt van modellen en algoritmen en hoe binnen een paar maanden na de crash het alweer business as usual was.

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2009-2010/Crisis-als-kans/quants-de-alchemisten-van-wall-street.html

 

Crash 2008
Er is geen ontkomen meer aan. De financiële crisis heeft definitief ons land bereikt. De beurzen zitten in een vrije val en de Nederlandse overheid komt met kapitaalinjecties van tientallen miljarden euro’s om de schade te beperken.

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2008-2009/crash-2008.html

 

De Chicago sessies: de krediet crisis, markt en moraal
Chicago, niet alleen Obama-stad maar ook de wieg van het vrijemarktfundamentalisme van Milton Friedman en zijn neoliberale Chicago School. Zijn erfenis staat nu meer dan ooit ter discussie, niet in de laatste plaats aangezwengeld door de activistische schrijfster Naomi Klein, die afgelopen oktober tijdens een lezing fel van leer trok tegen de oprichting van een naar Milton Friedman genoemd instituut in Chicago.

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2008-2009/de-toekomst/de-chicago-sessies-de-kredietcrisis-markt-en-moraal.html

 

De dag dat dat de dollar valt…
Wat hebben topmodel Gisele Bündchen en blingrapper Jay-Z gemeen met megabeleggers als Jim Rogers en politici in Iran, Koeweit, Irak, Qatar en China? Twijfels over de dollar en een voorkeur voor de euro. Waarom? Voortschrijdend inzicht in het op handen zijnde drama getiteld: ‘de Dag dat de Dollar valt’. Die oorspronkelijk in november 2005 uitgezonden ‘preconstructie’ is zo langzamerhand waarheid aan het worden. Alle reden voor herhaling, in licht aangepaste vorm.

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2007-2008/de-wereld-van-morgen/de-dag-dat-de-dollar-valt-update.html

 

 

 

 

 

 

Films over traden (gebaseerd op waar gebeurde verhalen)

Moneyball (2011)
Is een Amerikaanse speelfilm geregisseerd door Bennett Miller. De film is gebaseerd op Michael Lewis’ non-fictie-boek Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game.

The wolf of Wall Street (2013)
Is een Amerikaanse misdaadkomedie van regisseur Martin Scorsese. De biografische film is gebaseerd op de gelijknamige memoires van beursmakelaar Jordan Belfort.

The Big Short (2015)
Is een Amerikaanse biografische film, geschreven en geregisseerd door Adam McKay en gebaseerd op het gelijknamig boek van Michael Lewis. Een paar sluwe opportunisten zien de Amerikaanse beurs crash aankomen, zetten in tegen de banken en worden multimiljonair.