Crowdfunding

Wij begeleiden start-ups met het uitwerken van hun idee. Van idee tot financiële haalbaarheid en effectieve implementatie van het idee. Maar het stopt niet na het implementeren van het idee, het bedrijf moet ook voldoende inkomsten verwerven om te kunnen blijven voortbestaan. De markt evolueert constant en ook het bedrijf moet mee evalueren met de markt omstandigheden wil het de concurrentie een stap voor blijven. Dit is waar wij u kunnen in adviseren.

Belgische Crowdfunding Initiatieven

www.angel.me Dit crowdfundingplatform, gelanceerd in oktober 2014, heeft als doel een professionele ondersteuning aan te bieden aan innovatieve starters uit verschillende sectoren. De financiering via crowdfunding kan via aandelen of beloning (reward-based) gebeuren.

www. appsfunder.com  is een crowdfunding platform voor mobiele toepassingen, actief sinds 2012. Ontwikkelaars die een app willen bouwen en op zoek zijn naar financiële ondersteuning, kunnen hun project posten op de site van Appsfunder en een budget vooropstellen. Geïnteresseerden kunnen het project steunen met zicht op een deelname aan de eventuele opbrengsten. Dit platform is wereldwijd actief.

www.bolero-crowdfunding.be is een crowdfundingplatform van KBC, dat gestart is in december 2014 en dat nadrukkelijk mikt op financiële participaties (aandelen en/of obligaties) in ondernemingen. KBC gaat hiervoor zijn bestaande online beursplatform gebruiken. Ondernemers zullen via dit platform tot 300.000€ kunnen ophalen voor hun project. Daarnaast kunnen ondernemingen met grotere financieringsbehoeften ook bij bolerocrowdfunding terecht om via private plaatsingen tot 5 miljoen euro te verkrijgen.

www.crofun.be is gestart in april 2013 en wordt meteen ook opgestart in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg (www.crofun.eu). Alle projecten, die op de Belgische site staan vermeld, komen ook op de Europese site.  Crofun gaat heel breed: alle types van crowdfunding, van donaties tot leningen en deelname in het kapitaal, komen aan bod en ook alle sectoren komen in aanmerking.

www.crowdfunding.gent is het crowdfundingplatform van de stad Gent, van start gegaan op 16 maart 2015 en bedoeld voor zowel profit als non-profit organisaties die op zoek zijn naar financiering voor hun projecten of campagnes. Deze kunnen enkel financieel gesteund worden door middel van donatie of donatie in ruil voor een symbolische attentie.

www.finicrowd.be Finicrowd, actief sinds 18 maart 2015, richt zich niet enkel naar innovatieve en technologische start-ups maar ook klassieke kmo’s en non-profitorganisaties komen in aanmerking. Dit platform biedt crowdfunding volgens 3 financieringstypes aan: via lening, beloning of donatie.

Growfunding is een crowdfunding platform voor de financiering van lokale projecten in Brussel dat werkt via donatie en beloning.

Hello Crowd is een crowdfundingplatform van Hello Bank! (mobiele dochter van BNP Paribas Fortis) dat gestart is in oktober 2015. Het is een reward- en donation based platform en werkt hiervoor samen met het crowdfundingplatform Ulule. Volgende sectoren komen in aanmerking: film & video, mode, muziek, goede doelen, technologie, games, kunst & fotografie, sport, crafst & food, strips.

Idigap is een reward- en donation based platform waar de focus ligt op de creatieve sector en kleine ondernemingen die het moeilijk hebben om financiering te vinden. Vanuit een andere invalshoek biedt het plaats voor zowel ideeën als projecten en is vanaf eind november 2015 actief.

www.lookandfin.com is vanaf juni 2012 operationeel en richt zich naar groeiende kmo’s. De financiering van de projecten gebeurt uitsluitend d.m.v. van leningen

www.MyMicroInvest.com is sedert juni 2012 operationeel en richt zich naar start-ups, uit om het even welke sector. Uniek aan dit platform is dat het geld zoekt zowel bij het grote publiek als bij private investeerders.

www.socrowd.be staat voor Sociale Crowdfunding en werd opgericht in juni 2013. Socrowd geeft financiële zuurstof aan duurzame initiatieven in de sociale, culturele en zorgsector door het aantrekken van privé-kapitaal te begeleiden. Voor elke euro dat de organisatie kan verzamelen, wordt 3 euro ter beschikking gesteld onder de vorm van een renteloze lening van Netwerk Rentevrij.

www.worldofcrowdfunding.com is actief sinds juni 2013 en richt zich tot iedereen met een idee waardoor de menigte bewogen en warm gemaakt kan worden. Vele mensen samen financieren zo talrijke projecten van allerlei aard: business, sport, cultuur, educatie, goede doelen. De financiering van de projecten gebeurt d.m.v. donaties en beloningen.

Oksigencrowd stimuleert vooral sociale ondernemingen die problemen aanpakken in één van de volgende maatschappelijke domeinen: demografie, gemeenschap, armoede, milieu, gezondheid en welzijn en ethische goederen en diensten. De financiering kan via donatie of reward-based gebeuren.

www.yeee-haaa.com is een nieuw crowdfundingplatform voor donatie- en reward based crowdfundingprojecten. Er wordt gewerkt zonder commissie en transactiekosten, maar mits betaling van een eenmalige projectkost.

Belgische Crowdfunding Federatie

www.bcf-vzw.be De B.C.F. (Belgische Crowdfunding Federatie) is de overkoepelende federatie voor crowdfundingplatformen in België.
De Federatie werd opgericht op vraag van de federale overheid om een klankbord te creëren voor alle crowdfundingplatformen die actief zijn in België.

Andere buitenlandse Crowdfunding Initiatieven

www.indiegogo.com is gestart in 2007 in de VS . Dit is het grootste crowdfundingplatform ter wereld dat zich richt naar elke persoon met een idee dat zich door de menigte wil laten financieren. Het platform richt zich m.a.w. naar alle sectoren, ook de non-profit sector of ook vb. het financieren van politieke campagnes en dit niet enkel in de VS maar ook in Frankrijk, Duitsland, VK en Canada.

www.kickstarter.com is een platform voor creatieve projecten operationeel vanuit de VS sedert 2009. Het haalde sindsdien een kleine $ 600 miljoen op verspreid over meer dan 40.000 creatieve projecten. Het type van financiering beperkt zich tot donaties en sponsoring.

www.voordekunst.nl is een Nederlands crowdfundingplatform sedert 2011 operationeel en richt zich louter op de creatieve projecten. Het investeren gebeurt louter via donaties of sponsoring in ruil voor beloningen in natura.

www.ulule.com is een Frans platform, opgericht in oktober 2010. Het mikt op creatieve, innovatieve of gemeenschapsgerichte projecten. Bij Ulule draait het eerder om (financiële of andere) steun bieden voor specifieke projecten; de bijdrage geeft geen eigendom of rechten wat het project betreft;

www.kisskissbankbank.com is eveneens een Frans platform, dat ook in België actief is. Dit initiatief is één van de marktleiders op gebied van reward crowdfunding;

www.euroquity.com is een Frans/Duits platform, waartoe recent ook Wallonië is aangesloten. Op dit platform krijgen kapitaalzoekende ondernemers de gelegenheid in contact te komen met zowel private als professionele investeerders;

www.trustbuddy.com is een Zweeds platform dat onlangs het Nederlandse platform “Geldvoorelkaar” overnam en momenteel reeds in 6 landen vertegen­woordigd is. Naar verluidt wordt er ook naar België gekeken. Zij zijn actief op gebied van korte termijn leningen tussen bedrijven;

www.zencap.de is een Duits platform (intussen ook actief in Spanje en Nederland) dat private investeerders in contact brengt met kmo’s om hen leningen te verstrekken;

www.lendico.com is eveneens een Duits platform, opgericht in december 2013, actief in peer-to-peer verschaffen van leningen aan ondernemingen.

www.seedrs.com is een Brits crowdfunding platform, opgericht in 2012, voor Europese projecten die op zoek zijn naar financiering via aandelenparticipatie waarbij de focus ligt op early stage financiering en financiering van groeiprojecten. Voornamelijk Europese investeerders kunnen investeren.

Meer informatie over crowdfunding initiatieven kan u tevens terugvinden in de publicatie Overzicht van risicokapitaalverschaffers in Vlaanderen van het Agentschap Ondernemen.