Contract For Difference

Een contract for difference (CFD) is een contract tussen twee partijen, meestal omschreven als de “koper” en de “verkoper”, waar de verkoper het verschil (difference) betaalt tussen de waarde van een onderliggende product bij aankoop en bij verkoop. Wanneer dit verschil negatief is betaalt de koper aan de verkoper.
CFD’s zijn financiële derivaten waarmee beleggers makkelijk kunnen inspelen op koersen die omhoog gaan (long gaan) en koersen die dalen (short gaan). Beleggers kunnen met CFD’s beleggen met meerdere onderliggende waarden zoals forex, indices, aandelen en grondstoffen. De handelaar wordt bij CFD’s nooit zelf eigenaar van de onderliggende waarde.
CFD’s worden verhandeld tussen individuele CFD-handelaren (trader) en -aanbieders (broker). Er zijn geen standaard contracten voor CFD’s; elke CFD-aanbieder bepaalt deze voorwaarden voor zichzelf. Overeenkomsten hebben de CFD’s van de verschillende aanbieders wel. Het verschil tussen opening en sluiting wordt contant afgerekend en er is geen uiterste datum. De CFD-aanbieder rekent een aantal kosten bij het handelen van CFD’s. Over het algemeen bestaan die kosten uit de spread, een commissie (veelal gratis) en overnight-rente, deze rente kan zowel positief als negatief zijn, afhankelijk van bij welke CFD-aanbieder er gehandeld wordt. CFD’s zijn hefboomproducten, dus er wordt gehandeld met een marge. De belegger hoeft dus niet zelf de gehele onderliggende waarde te financieren, maar slechts een klein deel. Hierdoor kunnen traders met beperkte gelden al heel wat doen. Deze vorm van handelen brengt risico’s met zich mee waar winsten en verliezen hard kunnen gaan.